George Nelson

George Nelson, rojen 1908, je bil eden najuspešnejših ameriških arhitektov in oblikovalcev. Arhitekturo je študiral na Univerzi Yale in med leti 1932-34 na ameriški akademiji v Rimu. V Evropi se je seznanil z glavnimi protagonisti in velikimi arhitekturnimi deli evropskega modernizma.

Leta 1935 se je pridružil uredništva Arhitekturnega foruma, kjer je bil zaposlen do leta 1944. Njegov programski članek o stanovanjski gradnji in oblikovanju pohištva je pritegnil pozornost D.J. DePreeja, glavnega direktorja proizvajalca pohištva Herman Miller.

Kmalu potem je George Nelson v Herman Millerju prevzel mesto direktorja oblikovanja. Tam je ostal do leta 1972. Postal ključna figura ameriškega oblikovanja, saj je k sodelovanju s proizvajalcem Hermann Miller uspel pritegniti številne pomembne ameriške  oblikovalce kot npr. Charlesa in Ray Eames, Isamu Noguchija in Alexandra Girarda.

Od leta 1946 je Nelson vodil tudi svoj lasten projektivni biro, kjer je ustvaril številne izdelke, ki se zdaj obravnavajo kot ikone modernizma, pomembna arhitekturna dela in oblikoval različne razstave. Njegovo sodelovanje z Vitro pa se je začelo leta 1957.

George Nelson je umrl v New Yorku leta 1986. Arhiv njegovih del je hranjen v Vitrinem design muzeju v kraju Weil am Rhein.